A te dezvolta sau a nu te dezvolta – provocarile si beneficiile dezvoltarii personale

Dezvoltarea personala este un subiect care capteaza de ani buni interesul multor oameni, dornici sa dobandeasca competente si cunostinte noi, sa se dezvolte ori sa puna in echilibru diferite aspecte ale vietii personale sau profesionale. Si asta pentru ca dezvoltarea personala poate influenta in bine atat aspecte din viata personala (familiala, relatiile cu prietenii), cat si din cea profesionala.

In acest articol poti afla care sunt provocarile si beneficiile dezvoltarii personale.

Sa incepem cu inceputul. Ce este dezvoltarea personala?

Dezvoltarea personala este un proces de invatare continua prin care dobandim competente, cunostinte si experiente noi sau ni le dezvoltam pe cele existente. Este totodata un demers prin care vrem sa devenim mai buni in diferite zone ale vietii personale sau socio-profesionale pentru ca in acest fel ne simtim mai increzatori, mai pregatiti pentru a gestiona provocarile vietii cotidiene (personale sau profesionale) si mai multumiti de ceea ce stim si putem.

Dezvoltarea personala inseamna si capacitatea de a ne schimba anumite obiceiuri, comportamente, reactii sau actiuni care au nevoie de imbunatatiri pentru a ne atinge obiectivele setate. Acest proces nu este unul pe termen scurt (desi poate contine masuri ce trebuie puse in aplicare intr-un viitor imediat), cat mai ales un proces de lunga durata, cu atat mai mult cu cat “omul cat traieste invata”

Dezvoltarea personala este de asemenea un angajament pe care ni-l luam fata de noi: acela de a progresa, de a creste, de a evolua. Pentru a putea onora acest angajament este nevoie in primul rand sa ne cunoastem foarte bine pe noi insine. Si aceasta este prima provocare cu care se confrunta cei care vor sa parcurga un proces de dezvoltare personala.

Provocari intalnite in procesul de dezvoltare personala

  1. Autocunoasterea si introspectia

Autocunoasterea inseamna sa stim care ne sunt nevoile, dorintele, limitarile si sa intelegem ce ne face sa ne simtim impliniti, fericiti. Autocunoasterea implica introspectia, un proces intim si extrem de sincer in care ne analizam punctele forte si cele care necesita imbunatatire. Cunoasterea de sine ne cere sa punem sub lupa deciziile luate in anumite momente ale vietii, care ne-au determinat traiectoria profesionala ori ne-au influentat viata personala, sa ne analizam sentimentele, reactiile si comportamentele intr-un mod cat mai obiectiv cu putinta. Este un proces de multe ori incomod, pentru ca ne face sa ne confruntam cu experiente dureroase sau cu regrete ca nu am actionat intr-un anumit fel la un anumit moment. Insa multi oameni care trec prin acest proces ii apreciaza din plin rezultatele: ies din zona de confort, fac lucruri ce alteori pareau incomode ori mult prea dificile, isi dezvolta o atitudine open-minded si obiceiuri sanatoase, gasesc closure la anumite situatii din trecut care nu le permiteau sa mearga inainte. Autocunoasterea si introspectia (cand sunt realizate in mod obiectiv, evident) le ofera o determinare, energie si inspiratie care ii “pune” pe drumul spre dezvoltare personala, spre implinire, spre succes.

  1. “Lipsa” resurselor

Dezvoltarea personala necesita intotdeauna timp si, in unele situatii, bani. Timp pentru autocunoastere si introspectie, pentru a dobandi cunostinte noi, pentru a citi, pentru a ne documenta, pentru a fi implicati intr-un proces continuu de invatare. Poate ca ai auzit persoane din jurul tau spunand ca nu au timp. Ceea ce, tinand cont de ritmul accelerat al vietii, poate fi uneori adevarat, insa acest motiv nu poate fi invocat atunci cand vine vorba de dezvoltarea personala.

Timpul este o resursa de care ai musai nevoie cand vrei sa te dezvolti si il poti obtine reorganizandu-ti programul (personal si profesional) si regandind toate aspectele care iti “mananca” timp. Sa citesti, sa participi la workshop-uri, sa faci schimb de experienta cu oameni care gandesc la fel, sa iti extinzi reteaua de persoane de la care poti invata lucruri utile pentru tine, toate acestea necesita timp si e nevoie sa il gasesti renuntand la lucruri care nu contribuie la dezvoltarea ta personala.

Dezvoltarea personala necesita investii financiare. Fie ca vorbim despre carti pentru studiu individual, despre cursuri online sau sesiuni de coaching one-on-one care sa te ajute sa te progresezi in directia dorita, e bine sa stii de la inceput ca va trebui sa investesti in  dezvoltarea ta.  Si este esential sa intelegi ca:

–        aceste investitii vor genera profit, insa initial in alta forma decat cele traditionale. Concret, pe masura ce cunostintele si competentele tale se inmultesc ori se perfectioneaza, si rezultatele tale vor fi vizibile si vor aduce castiguri de diferite tipuri: incredere si stima de sine, relatii personale si profesionale (mai) implinite si avantajoase, comunicare mai eficienta cu echipa ta, proiecte importante implementate la timp, atragerea de noi fonduri ori resurse;

–        nu iti permiti sa NU investesti si asta pentru ca odata ce ai trecut prin procesul de autocunoastere si introspectie, vei sti ca singura modalitate de a merge inainte, de a-ti consolida punctele tari, de a deveni persoana care vrei sa fii este sa faci tot ce iti sta in putere pentru a te dezvolta. Si da, asta inseamna sa aloci resurse financiare acestui demers.

Ce altceva trebuie sa faci ca sa te dezvolti?

  1. Sa planifici si sa iti stabilesti obiective clare

Planificarea este importanta in toate aspectele vietii noastre. De la pregatirea copiilor pentru scoala la gazduirea unui eveniment de lansare a unui nou produs la firma pe care o conduci, planificarea este esentiala. Ea te ajuta sa acoperi toate detaliile, sa anticipezi si sa ai solutii in avans pentru ce nu ar putea merge conform planului si astfel sa maresti sansele ca obiectivul tau sa devina realitate.

Stabilirea obiectivelor este de asemenea importanta, ea iti ofera directie si motivatie pentru a-ti concentra in mod eficient eforturile si actiunile. Obiectivele SMART te ajuta sa iti creezi planul de actiune, sa obtii si sa pastrezi  disciplina si determinarea de care ai nevoie pentru a avea rezultatele dorite.

  1. Sa iti asumi riscuri si sa iti invingi temerile

Dezvoltarea personala ne “impinge” de cele mai multe ori din zona noastra de confort, ne asaza in fata unor aspecte complet noi, care pot genera temeri si incertitudine. Si oricat de incomod ne-am simti in fata acestor aspecte pe care inca nu le putem gestiona ori controla, ele ne duc de cele mai multe ori spre descoperiri importante: putem face lucruri pe care inainte nu le credeam posibile, putem sa ne impingem “limitele” si sa ne dezvoltam in directii neexplorate pana acum.

Invingerea temerilor este la fel de importanta in dezvoltarea personala. Ea necesita autocunoastere si implica asumarea unor riscuri – riscul de a ne simti ca “incepatori”, riscul de a nu putea anticipa tot ce ar putea merge rau. Insa infruntarea temerilor si asumarea de riscuri controlate te ajuta de multe ori identifici resurse (calitati, competente) pe care nu stiai ca le detii. Iar aceste resurse te ajuta la randul lor sa te dezvolti, sa evoluezi.

Desi in teorie suna simplu, practica se dovedeste uneori ceva mai dificila. Vestea buna este ca exista solutii: apelarea la serviciile unui coach iti permite sa identifici care sunt riscurile controlate pe care ti le poti asuma in situatii complet noi, fara a-ti pune in pericol echipa, compania sau obiectivele. Un coach de la Easy Go Business Development te ajuta si sa identifici si sa iti infrunti temerile, indiferent de natura lor, astfel incat ele sa nu devina un obstacol in calea dezvoltarii tale.

Care sunt beneficiile dezvoltarii personale?

dobandirea unor competente ori certificari relevante pentru piata actuala de munca

Vremea in care era suficient sa detinem setul de competente necesar la actualul loc de munca a trecut de mult. Piata muncii se afla in continua schimbare si anticiparea acestor schimbari este esentiala acum. Detinerea mai multor competente ori certificari iti mareste sansele de a ramane competitiv indiferent de ce se intampla cu afacerea pe care o detii, cu compania in care activezi sau cu piata muncii din domeniul in care lucrezi. Fie ca vorbim de un certificat in management financiar sau de o diploma de business administration, dezvoltarea personala te ajuta sa ramai ahead of the game.

depasirea unor situatii dificile

Atat viata personala, cat si cea profesionala parcurg constant pante ascendente si descendente. Succesul de astazi poate deveni o situatie fara iesire maine pentru ca nu putem controla evenimentele din jurul nostru. Insa putem decide cum reactionam la ele. De aceea, persistenta in fata obstacolelor, gandirea analitica, capacitatea de a ne reveni dupa un esec sau de a identifica solutii in situatii aparent imposibile sunt printre competentele cele mai utile atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

dezvoltarea unei cariere de succes

Dezvoltarea personala te ajuta sa intelegi cum iti poti atinge potentialul maxim, cum sa iti extinzi zonele de cunoastere, cum sa schimbi obiceiurile profesionale neproductive in unele folositoare. De asemenea, atunci cand reusesti sa iti transformi punctele slabe in puncte forte, nu obtii doar competente noi (public speaking, de exemplu), dar si o atitudine aparte care iti permite sa actionezi intr-un mod diferit – mai increzator, mai “gata de actiune”, marindu-ti sansele de a obtine ceea ce ti-ai propus. Toate aceste aspecte iti vor influenta in bine relatiile cu colegii, superiorii, clientii, ceea ce contribuie cu siguranta la dezvoltarea unei cariere de succes indiferent de pozitia pe care o ai.

extinderea retelei de contacte

Dezvoltarea personala iti influenteaza pozitiv relatiile existente (personale si profesionale). Sentimentul ca evoluezi, ca traiesti o viata implinita, ca drumul spre cunoastere te face sa fii mai bun decat ieri te ajuta sa comunici mai eficient cu ceilalti si  totodata sa iti extinzi reteaua de contacte prin cunoasterea unor persoane cu afinitati similare. Multe dintre acestea iti pot deveni colaboratori sau parteneri, ajutandu-ti afacerea sa se dezvolte ori sa se extinda.

o viata mai implinita, mai fericita

Dezvoltarea personala te ajuta sa fii mai deschis in fata vietii cu tot ce implica ea – sa gestionezi mai bine situatiile dificile, sa gasesti solutii la scenariile “fara iesire”, sa savurezi din plin fiecare “victorie” oricat de mica ori de mare ar fi.

Resursele interioare pe care le descoperi in procesul de dezvoltare personala iti ofera experiente noi si posibilitati extraordinare.

Toate acestea iti ofera cheia spre o viata mai implinita, mai fericita, ceea ce cred eu, reprezinta cel mai important obiectiv.

 

Articole similare

Articole similare