Bugetarea – de ce este necesara si ce beneficii are

Bugetarea reprezinta una dintre cele mai importante activitati din viata unei companii pentru ca permite monitorizarea evolutiei acesteia din punct de vedere financiar.

In acest articol iti spunem ce este bugetarea, de ce este necesara si ce beneficii are.

Ce este bugetarea?

Bugetarea reprezinta elaborarea unui buget, adica a unui plan financiar care estimeaza veniturile si cheltuielile unei firme pentru o perioada determinata de timp. Acest plan este format din toate elementele care pot genera venituri sau cheltuieli pentru acea companie si a devenit un instrument extrem de util pentru monitorizarea profitului.

Poti crea mai multe bugete?

Da, in functie de nevoile afacerii tale, poti stabili mai multe bugete de venituri si cheltuieli: pe fiecare proiect major, pe linie de produse, pe departament.

E bine sa stii ca bugetele pot fi clasificate in:

  1. Bugete operaționale

Acestea includ de obicei bugetul de productie, de vanzare, de marketing si bugetul costurilor administrative ale afacerii tale.

Bugetul de vanzari, de exemplu, esential in multe companii, estimeaza valoarea vanzarilor in perioada de timp pentru care se stabileste si este strans legat de cel de marketing.

  1. Bugete financiare

Bugetele financiare estimeaza profitabilitatea companiei si includ, de obicei, bugetul de numerar (sau cash flow), cel destinat investitiilor, precum si contul de profit și pierdere. Acest cont se calculează ca diferenta dintre venituri si costuri, estimate in baza datelor introduse in bugetele operationale.

Ce beneficii ofera bugetarea?

Bugetarea te ajuta sa:

  • analizezi activitatea ta din punct de vedere financiar si sa definesti obiective realiste, care sa iti ajute afacerea sa creasca;
  • evaluezi rezultatele companiei si sa analizezi factorii care le afecteaza;
  • obtii previziuni mai precise de la managerii de departament, care fiind mai conectati la evolutiile din mediul de afaceri, vor depista din timp schimbarile care pot afecta prezentul si viitorul companiei;
  • iei deciziile potrivite atunci cand identifici noi oportunitati de afaceri;
  • estimezi impactul pe care il pot avea modificarile sau investitiile pe care intentionezi sa le faci;
  • motivezi si sa evaluezi mai eficient performanta angajatilor: angajatii care trebuie sa furnizeze informatii care vor fi incluse in bugete poti fi motivati sa faca acest lucru cu o acuratete si implicare cat mai mari daca incluzi aceste componente in evaluarile periodice ale performantei lor profesionale;
  • oferi claritate la fiecare nivel al companiei: existenta unui plan cu obiective si asteptari cunoscute de toata lumea reduce neintelegerile sau confuziile si stimuleaza implicarea tuturor in atingerea obiectivelor stabilite in buget;
  • controlezi și să optimizezi in mod regulat dinamica vanzarilor, incasarile si costurile firmei;
  • obtii imprumuturi bancare – aspect este extrem de important pentru companiile aflate la inceput de drum care nu au inca un istoric de business cu care sa convinga bancile sa le acorde astfel de imprumuturi. Un bugetul de venituri si cheltuieli realist, “achievable”, care sa includa o strategie clara reprezinta instrumentul potrivit pentru a obtine acest tip de finantare.

In plus, bugetarea contribuie la navigarea mai lina prin perioade dificile fie ca ele sunt cauzate de scaderile sezoniere ale volumului de vanzari, costuri mai mari ale fortei de munca, investirea intr-un echipament nou, esential in procesul de productie sau marirea pretului chiriei.

Un consultant de la Easy Go Business Development, cu experienta in elaborarea de bugete, iti poate explica in detaliu cum sa elaborezi bugetul afacerii tale astfel incat acesta sa iti ofere toate beneficiile mentionate mai sus. Expertiza consultantilor nostri, obtinuta in colaborarile cu firme din diverse domenii de activitate, poate fi un real sprijin si in procesul de elaborare, planificare, control si revizuire a strategiilor de dezvoltare a afacerii tale.

Actualizarea bugetului – un proces esential

Stabilirea, implementarea, analizarea si monitorizarea bugetului te va ajuta sa planifici mai bine pasii pe care trebuie sa ii faci, luand in calcul costurile pe care trebuie sa le acoperi. Insa mediul de afaceri si piata in care activeaza firma ta sunt deseori imprevizibile si de aceea este nevoie sa actualizezi periodic bugetul pentru ca acesta sa reflecte cat mai aproape de realitate impactul pe care tot ceea ce se intampla il poate avea asupra afacerii tale.

Actualizarea (sau revizuirea) bugetului este un proces esential in viata unei companii si atunci cand el este realizat in mod eficient contribuie la gestionarea cu succes la reducerea pierderilor, cresterea profitului si dezvoltarea companiei.

 

Articole similare

Articole similare