Provocarile procesului de recrutare

Recrutarea persoanelor potrivite este extrem de importanta pentru compania ta si de multe ori acest proces nu este lipsit de provocari.

Care sunt cateva dintre acestea si cum le poti gestiona, iti spunem in randurile de mai jos.

  1. Atragerea candidatilor potriviti

Atragerea candidatilor potriviti este o provocare pentru multe companii, indiferent de domeniul de activitate. Aceasta dificultate este agravata si de faptul ca rata de abandon in timpul procesului de aplicare pentru o pozitie este destul de mare, mai ales in randul celor care nu cauta in mod activ un job.

De multe ori, cauza acestei probleme este reprezentata de anunturile de angajare care nu includ cuvintele cheie care sa le faca usor de gasit de candidatii potriviti.

Pe termen scurt, solutia este sa te asiguri ca anunturile de angajare pentru pozitiile de care are nevoie compania ta sunt afisate de motoare de cautare ca Google. Aceste anunturi trebuie sa aiba titlu si cuvinte cheie pe care este cel mai probabil ca le-ar folosi candidatii pentru a cauta un job.

Pe termen lung, construirea unei baze de date folosind social media si “sondand” printre cei care urmaresc contul de Linkedin al companiei tale de exemplu iti poate furniza o lista de potentiali candidati pe care o poti folosi in proiectele de recrutare.

  1. Scurtarea duratei procesului de recrutare

Circa 81% dintre cei care aplica la un job se asteapta ca odata contactati de firma la care au aplicat, procesul de recrutare sa dureze cel mult 2 saptamani. Cand recrutarea depaseste aceasta perioada, este foarte probabil ca cei interesati sa renunte la procesul de aplicare sau chiar sa fie recrutati de catre o alta companie.

Durata lunga a procesului de recrutare poate avea mai multe cauze: sursa unde se cauta potentialii candidati, trierea CV-urilor acestora si selectarea celor care vor fi intervievati, durata mare de timp care se scurge intre primul si al doilea interviu – acesta din urma sustinut de managerul care are nevoie de ocuparea respectivei pozitii in departamentul sau.

Colaborarea cu prestatori de servicii de specialitate pentru recrutarea candidatilor, va scurta de cele mai multe ori durata procesului.

  1. Experienta candidatului pe perioada procesului de recrutare

Un studiu publicat in urma cu cativa ani de PriceWaterhouseCoopers a indicat faptul ca 61% dintre candidati au avut o experienta neplacuta de recrutare. Aceasta s-a datorat, in primul rand, incetarii comunicarii dintre recrutori si candidati, fara nicio explicatie chiar si dupa participarea la un interviu. Aceasta atitudine determina candidatii sa perceapa negativ compania si sa povesteasca cunoscutilor experienta avuta, ceea ce afecteaza reputatia acesteia intre potentialii candidati si in piata in care activeaza aceasta.

Intelegerea cauzelor care fac experienta de recrutare una negativa pentru cadidati si folosirea unor instrumente pentru transformarea acesteia intr-una pozitiva reprezinta solutii pentru imbunatatirea procesului si rezultatelor recrutarii.

Printre aceste instrumente se numara comunicarea cu aplicantii, care trebuie pastrata si in cazul in care acestia nu au fost selectati pentru angajare.

Comunicarea se poate realiza usor prin transmiterea automata de e-mailuri si SMS-uri personalizate dupa fiecare etapa a procesului de aplicare. Aceste notificari pot transmite candidatilor ca CV-urile sunt in curs de verificare si le pot furniza informatii suplimentare despre oportunitatile de angajare pentru a le pastra interesul pentru procesul de recrutare.

  1. Angajarea persoanelor nepotrivite

De multe ori, persoana care se ocupa de recrutare poate fi supusa presiunii de a angaja cat mai repede pe cineva care sa ocupe o pozitie vacanta. Aceasta presiune poate determina uneori angajarea unor candidati nepotriviti. Aceste angajari au impact asupra afacerii tale, atat din punct de vedere financiar, cat si in ceea ce priveste performanta si productivitatea echipei si de aceea ele trebuie evitate.

Folosirea unor instrumente inteligente de scanare a aplicatiilor este una dintre cele mai potrivite solutii. Astfel, analizarea detaliata a CV-ului, evaluarea comportamentala, redactarea profilului candidatului pe baza unor teste specifice, combinate cu feed-back-ul unor fosti colaboratori si verificarea recomandarilor diminueaza riscul de angajare a persoanelor nepotrivite in compania ta.

  1. Masurarea performantei si a rezultatelor

Fara evaluarea performantei si a rezultatelor, procesul de recrutare nu poate fi imbunatatit, ca de altfel orice proces din companie.

Monitorizarea unor indicatori ca gradul de completare a aplicatiilor, ratele de abandon pe parcursul procesului de recrutare sau numarul de oferte refuzate ofera informatii importante despre ce trebuie imbunatatit in demersurile de recrutare.

Aceste informatii sunt utile pentru identificarea tipului de campanii de recrutare care au avut rezultate bune si pe care le poti folosi si in viitor pentru a reduce costurile de recrutare.

Persoanele care se ocupa de recrutare trebuie sa genereze rapoarte simple si corecte, care sa ofere date despre acesti indicatori si despre provocarile procesului de recrutare si instrumentele cu care acestea pot fi gestionate.

  1. Reducerea costurilor aferente recrutatrii

Reducerea costurilor reprezinta probabil cea mai mare provocare a recrutarii. Multe companii cauta sa reduca cheltuielile cu agentiile de recrutare, iar recrutarea directa, realizata de angajatii companiei este solutia cea mai eficienta in acest sens.

Insa pentru ca recrutarea in-house sa functioneze si costurile sa scada, este important ca afacerea ta sa detina instrumentele, sistemele si procesele necesare angajarii in perioade scurte de timp, cu consum minim de resurse, a candidatilor potriviti in pozitiile potrivite.

Dar daca nu exista persoane specializate in cadrul firmei, costul in viitor va fi mult mai mare vs. agentiile de recrutare, fiind nevoie de o perioada de minim 3-6 luni pentru a vedea calitatea candidatilor recrutati. Efectele se vor propaga in cadrul intregii echipe iar masurile de redresare vor fi mult mai costisitoare vs. costul agentiilor de recrutare.

Articole similare

Articole similare