Monitorizezi eficient lichiditatea companiei tale?

Managementul corect al lichiditatii (cash flow sau flux de numerar) este esential pentru succesul afacerii tale. Daca poti sa prognozezi acest indicator cat mai aproape de realitate, afacerea ta se va dezvolta.

Fiecare afacere traverseaza perioade prielnice si perioade mai dificile, sezoniere sau cauzate de miscari ale pietei din care faci parte business-ul tau.

Ce trebuie sa faci pentru a monitoriza eficient lichiditatea companiei tale?

Ca sa poti beneficia de toate avantajele lichiditatii, aceasta trebuie analizata dintr-o perspectiva integrata care sa includa atat analiza numerarului care intra in companie, cat si prognoza legata de iesirile de numerar. Pasii de parcurs in atingerea acestui obiectiv sunt:

  1. Acorda lichiditatii importanta cuvenita

Lichiditatea iti ofera posibilitatea de a plati salarii si facturi, dar si de a face investitii, fie in echipamente noi ori in software-uri performante. Un aport regulat si predictibil de numerar este vital pentru asigurarea continuitatii activitatii afacerii tale. De aceea este nevoie sa acorzi cash flow-ului atentia si importanta cuvenite prin analizarea consistenta a tranzactiilor cu numerar din lunile anterioare si prin identificarea tendintelor viitoare. Acest demers te poate ajuta sa anticipezi cand vei avea nevoie de mai mult numerar si sa previi eventualele probleme legate de acesta.

  1. Asigura-te ca intelegi ce este lichiditatea si cum functioneaza

Noi credem ca orice proprietar al unei afaceri ar avea de castigat daca ar intelege principiile de baza ale contabilitatii. Chiar daca ai o echipa interna de conta sau un colaborator extern care se ocupa de acest aspect, este important sa stii, de exemplu, care sunt principalii indicatori ai lichiditatii. Cand intelegi conceptele financiare si limbajul contabil iti este mai usor sa evaluezi situatia financiara a companiei tale si sa iei masuri pentru pastrarea lichiditatii la cote optime pentru derularea activitatii de zi cu zi.

  1. Monitorizeaza in mod consecvent lichiditatea companiei tale

Analizeaza situatia lichiditatii, dar fii atent si la tipare cum ar fi timpul in care achita facturile anumiti clienti.

Situatiile lunare care prezinta lichiditatea te ajuta sa vezi daca adaugi rezerve de numerar la cele deja existente odata cu trecerea timpului sau daca acestea se consuma mai repede decat pot fi realimentate, caz in care trebuie sa actionezi pentru a remedia aceste probleme si pentru a te asigura ca ele nu mai apar.

Chiar și cele mai de succes organizații constată că estimarile lor legate de lichiditate se schimbă destul de des, de aceea este important să monitorizezi in mod regulat acest indicator pentru a putea ajusta aceste estimari.

  1. Creeaza proiectii ale lichiditatii

Sa stabilesti cand vei incasa numerar si cand il vei cheltui face parte din procesul firesc de bugetare. Ca sa ai o proiectie clara asupra lichiditatii, verifica cifrele din anul precedent si apoi ajusteaza-le cu schimbarile care anticipezi ca vor avea loc in anul curent ca de exemplu preturi mai mari, mai multi angajati sau reducerea surselor anterioare de finantare.

O alta modalitate de a realiza o astfel de proiectie este sa estimezi valoarea tranzactiilor cu numerar intr-o perioada de referinta – 6 luni sa zicem. Include aici platile recurente pe care te poti baza intr-o masura destul de mare, precum si alte intrari de numerar cum ar fi subventiile ori vanzarile de active. Separat, pune pe o lista numerarul pe care estimezi ca il vei cheltui in aceeasi perioada de 6 luni: salarii, impozite, programe software sau chirii.

Pentru a vedea care este cash flow-ul tau net, scade din numerarul de incasat numerarul de cheltuit. Acest calcul iti va arata daca fluxul numerar in urmatoarele 6 luni va fi unul pozitiv sau negativ.

  1. Identifica din timp cauzele problemelor de lichiditate

Intelegerea problemelor care iti afecteaza lichiditatea este cea mai buna metoda de a asigura continuitatea activitatii companiei tale. Acest probleme pot aparea fie din cauza incasarilor, fie din cauza cheltuielilor. Cand aceste probleme apar in mod simultan, afacerea poate ajunge rapid intr-o criza financiara.

Priveste indeaproape partea de cheltuieli si perioadele de crestere cand compania ta trebuie sa investeasca in echipamente, consumabile si forta de lucru, de exemplu. Desi imperioase pentru extinderea afacerii, aceste cheltuieli pot consuma din rezervele de numerar si ele trebuie abordate in mod inteligent.

  1. Asigura-te ca iti ramane numerar in firma

Desi o afacere nu poate supravietui fara a face achizitii esentiale, trebuie sa te asiguri ca intotdeauna dispui de numerar in companie. Poti atinge acest obiectiv prin cateva metode simple cum ar fi:

  • cumpara materiile prime si materialele fix atunci cand ai nevoie de ele si nu inainte, evita stocurile mari, deoarece acestea presupun bani blocati;
  • negociaza termene de plata mai mari cu furnizorii care accepta o astfel de solicitare;
  • gestioneaza eficient incasarea facturilor, stabilind termeni si date clare de plata cu clientii.

Când apar oportunități de creștere, tine cont de proiecțiile lichiditatii inainte de a decide daca vei profita sau nu de ele. Fiecare investiție, fie că este în forță de muncă sau in echipamente, ar trebui sa genereze un profit. Implementeaza masuri care sa te asigure ca acest lucru se va intampla, insa ia in considerare si cat timp iti va lua ca sa ajungi acolo.

Pentru solutii financiare cu impact pozitiv asupra lichiditatii companiei tale, iti stam la dispozitie cu servicii financiare profesionale de la evaluarea si optimizarea structurii lichiditatilor si pana la controlling operativ si structural al costurilor si rezultatelor.

Articole similare

Articole similare